Site Loader

Byl drsný, mnohdy až surový, arogantní a povýšený. Měl prostě všechny vlastnosti, pro které by se mu měl každý spíše vyhnout. On byl ale vyhledáván jak herci, tak i herečkami. Režisér Alfred Hitchcock byl prostě tím, v jehož filmech chtěl hrát každý. Jeho nejslavnějším snímkem je určitě film „Psycho“. Zajímavé je, co o tomto hororu soudil sám režisér.
·        Tvrdil, že je to vlastně komedie a byl šokován, že se u něho lidé báli. Asi měl hranici strachu posazenou výš.
osoba s nožem

Zážitky z dětství rozhodly

U lidí, kteří mají něco společného s uměním, se většinou do jejich tvorby promítnou zážitky z dětství. Ať už se jedná o prožitky pozitivní nebo negativní. U „mistra hororu“ je asi jednoduché uhodnout, do jaké kategorie patří právě ty jeho zážitky.
·        Jednu ránu mu zasadili jeho vrstevníci, kteří si s ním nechtěli hrát. Zdál se jim moc tlustý.
·        Druhým člověkem, na kterého moc rád nevzpomínal, byl jeho vlastní otec. Sice ho zřejmě nebil, ale nechával ho zavírat do policejní cely.
Tyto opravdu netradiční výchovné metody si nesl v sobě Hitchcock po celý život.
a)      V tom špatném– málokdy řídil auto. Měl obavu, že by se mohl dopustit přestupku a putovat do policejní cely.
b)      V tom dobrém– svůj strach a své pocity dokázal zužitkovat ve svých filmech.
ptáci na drátech

Dodnes slavné filmy

Alfred Hitchcock začínal u filmu opravdu od píky. Jeho první prací bylo navrhování titulků. Pak si vyzkoušel práci výtvarníka, scénáristy a asistenta režie. A už byl k vlastnímu filmu jen krůček. První dva filmy neměly valného uznání. Vyšlo to až napotřetí filmem „Příšerný host“. Alfred Hitchcock se stěhuje z rodné Anglie do Hollywoodu. A přichází jeden úspěch za druhým. Hned ve svém prvním hollywoodském filmu „Mrtvá a živá“ má hvězdu – Laurence Oliviera. Následují perly světové kinematografie.
–         Ptáci
–         Okno do dvora
–         Vertigo
–         Psycho
–         Marnie