Site Loader

Výroba domácího mýdla není nic náročného, když dodržíte gramáž, předepsané časy a následující zásady.
Budete potřebovat oleje, kosmetický louh neboli hydroxid sodný, teploměr, kovovou mísu, ruční šlehač a formu na hotovou mýdlovou hmotu.
Postup je jednoduchý. Na 500g olejů budete potřebovat 133 g destilované vody a 66g louhu. Važte přesně, opravdu na gramy, jedná se o chemický proces, kdy se každý gram vedle může vymstít., mýdlo neztuhne, nebude mydlit, nedozraje nebo bude mít špatné Ph.Kostka mýdla.jpg
Hydroxid je silná žíravina, pokud se bojíte, vezměte si na manipulaci s ním rukavice. Zásada číslo 1, louh nasypeme do destilované vody, nikdy ne naopak! Louh začne ihned reagovat a zahřeje vodu až na 90°C. Teplota vody stačí pokojová, nechladíme, nezahříváme. K roztoku nečicháme, nekoukáme z blízka, nasypeme, otevřeme okno a jdeme pryč.
Zatímco nám bude louh chladnout, připravíme si oleje.  Ve vodní lázni zahřejeme 250g olivového oleje, 125g kokosového oleje a 125g bambuckého másla, zahříváme, jen dokud se oleje nerozpustí a nesmísí, nevaříme! Zásada číslo 2, teplota Louhu musí být 36–38°C, oleje musí mít o pár stupňů méně než louh. Zásada číslo 3, louh lijeme do olejů, opatrně ručně vmícháme a až pak si vezmeme tyčový mixér a na nejnižší rychlost pomalu šleháme, dokud se nám nezačne tvořit na povrchu tzv. stopa, hmota by měla mít konzistenci těsta na palačinky.Olivový olej.jpg
Hotovou mýdlovou hmotu nalijeme do forem a dáme zrát do tepla. Můžeme ji nechat 24 hodin zabalenou v dece na topení nebo si to usnadnit a dát na 2 hodiny a 50–55°C do trouby. Po 2 hodinách troubu vypneme a necháme zavřenou, dokud mýdlo nevychladne. Pokud jsme použili velkou formu, mýdlo teď můžeme nakrájet. Jednotlivé tvary necháme minimálně 3 týdny zrát na suchém a dobře větraném místě, aby se srovnalo Ph, které by mělo být 8–10. Ideální doba zrání jsou 3 měsíce, pak má mýdlo ty nejlepší vlastnosti.