Site Loader

Olivový olej se stal součástí mnoha domácností. Byl poměrně hodně propagovaný různými společnostmi i výživovými poradci s tím, že je zdravější než klasické tuky, a samozřejmě chutnější. Jenže i jeho cena je vyšší než u klasických olejů. Každopádně výzkumy prokázaly, že je tomu opravdu tak, a že je tento druh oleje nutričně mnohem přijatelnější než řepkový či slunečnicový. Mezi jeho hlavní výhody patří ta, že má výraznou chuť, kterou si nespletete. Chutná opravdu velmi dobře jak v teplé, tak ve studené kuchyni.

olivový olej

Patří do studené kuchyně
Mnoho lidí se správně domnívá, že tento olej je určený spíše k používání v přípravě studené kuchyně. Doporučuje se k přípravě salátů, dresingů, ale je vynikající i k zakápnutí topinky. Má mnoho využití, a dnes dokonce existují i olivové oleje, které se dají používat ke smažení. Jejich používání pro studenou kuchyni stále vede, a i lidé žijící v zemích, kde se olivy pěstují a zpracovávají, vám potvrdí, že je nejlepší ve studených pokrmech.

Nicméně jej můžete používat všude
Milujete smažené řízky a nebo si čas od času uděláte třeba vaječnou omeletu? Zkuste vyměnit olej, na kterém jídlo připravujete. Uvidíte, že budete výslednou chutní velmi překvapeni. Olivy mají výraznou chuť i vůni, a proto se tento olej hodí k dochucení salátů.

olej v lahvi

Kde se s ním setkáte?
Olivy se pěstují v přímořských oblastech. Typicky je to Řecko, Španělsko a Itálie. Právě z těchto zemí pochází ty nejlepší světové olivové oleje, jaké si můžete koupit. Žijí tu rodiny, které se živí pěstováním a zpracováváním oliv již celá staletí. Díky tomu jsou jejich oleje ty nejlepší, jaké můžete vyzkoušet. Existují levnější varianty, a dokonce najdete i skutečně luxusní palivové oleje, které mají neopakovatelnou chuť. Hodí se jako dárek, protože mají navíc krásné dárkové balení, které se dá používat znovu a znovu.